FAQ


1. Co to jest witarianizm / raw food?

To sposób odżywiania, wykluczający pożywienie poddane obróbce termicznej wyższej niż 42stC.

Polega na spożywaniu surowych roślin, niekiedy surowego nabiału i mięsa.

Osobiście propaguję roślinną dietę, bo tylko na takiej czuję się w pełni szczęśliwa i zdrowa.


2. Jak długo się tak odżywiasz?

Oficjalnie zaczęłam w styczniu, 2012 roku. 

Chociaż pierwsze kroki stawiałam już w połowie 2011 roku. Dieta 811.


3. Co poradzisz mi na bóle / problemy zdrowotne?

Przykro mi, ale nie ukończyłam ani dietetyki, ani medycyny.

Nie znam się na dolegliwościach, ani na ich leczeniu. Wybierz się do specjalisty.


Ból to sygnał od organizmu, że coś jest nie tak. Sugestia, że źle się prowadzisz.

Najczęściej to wina złego sposobu odżywiania, ale czasem uraz mechaniczny lub wirus.


Na uśnieżenie bólu mogę polecić związek organicznej siarki Dmso / Msm.

Na drobne zatrucia pomagają mi krótkie głodówki, a na przeziębienie naturalne metody.

Polecam wypić uzdrawiający napój, zjeść czosnek, napić się soku z cytryny.


4. Jakiego sprzętu używasz do robienia smoothies?

Używam food procesora z malakserem i blenderem kielichowym, marki Philips hr7774.


5. Czym fotografujesz?

Lustrzanką Sony Alfa 77.


6. Czym zajmujesz się prywatnie?

Studiuję kostiumografię w Mskpu. Jestem na 3 roku. Przygotowuję się do dyplomu.

Pracuję w firmie recyklingowej.


7. W jakich sklepach się zaopatrujesz?

W Kuchniach Świata, Farma Organic, Raw Foods Polska, All Raw, Missing Bean i innych ...


8. Dlaczego nazywasz się roślinożerką, a nie weganką?

Odcięłam się od filozofii wegańskiej, bo zanadto wkraczała na moją strefę komfortu.

Nie noszę naturalnych futer.

Jestem przeciwna wykorzystywania zwierząt. Wykonywania na nich testów.

Jednak nie mam nic przeciwko używania miodu. Zdarza mi się też nosić skórzane obuwie.


9. Gdzie kupiłam słoik Mason?

Na Ebayu. W Polsce do kupienia w Jug&Mug.


10. Skąd czerpiesz inspiracje?

Z magazynów i programów kulinarnych. Co ciekawe, sporadycznie bywają one jarskie.

Na blogu publikuję również przepisy znanych szefów kuchni raw food oraz blogerów kulinarnych.

W innych sferach życiowych inspiracje pojawiają się o tak, w mojej głowie. Otaczają mnie dookoła.

Uwielbiam tworzyć z nich kolaże - mood boardy, które ukierunkowują i ułatwiają podjęcie decyzji.


11. Czy suplementujesz dietę witaminami?

Nie. Dieta witariańska to bomba witamin sama w sobie.

Witaminę D pobieram ze słońca. Wszystko inne z jedzenia, bądź jest samo wytwarzane w jelitach.


12. Jakiej marki używasz zimno tłoczonego oleju kokosowego? Gdzie go kupujesz?

Nie mam swojego faworyta, używam różnych marek. Zwracam uwagę, aby był organiczny i surowy!

Obecnie można go znaleźć w delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością, czy w internecie.


13. Dlaczego zrezygnowałaś z prowadzenia całkiem kulinarnego bloga?

Przyjęłam zasadę, że prowadzę bloga, którego sama bym z miłą chęcią chciała czytać.

Blog kulinarny mnie ograniczał, a napięty grafik życia nie pozwalał dodawać przepisów codziennie.

Wkładam całe serce w każe danie. Nie tylko musi być smaczne, ale też musi być ładnie podane.

Po za tym jestem odbierana przez postronnych, jako osoba o bogatym wachlarzu zainteresowań.

I czuję wewnętrzną potrzebę, dzielenia się nimi ze światem.


14. Używasz wyciskarki czy sokowirówki? Jakiej marki?

Używam wyciskarki firmy Omega - Sana.


15. Na czym polega odżywianie intuicyjne?


Organizm sam podpowiada mi na co ma ochotę.

Nie podążam za podziałami np. bardzo popularnym 811. Nie uważam go za słuszne rozwiązanie.


Od razu zaznaczę, że w moim zwykłym jadłospisie nie pojawiają się nagminnie surowe desery.

Podstawą mojej piramidy żywienia jest zielenina i warzywa, po nich pojawiają się owoce i orzechy.


Lubię wypić zielone smoothie, zjeść michę sałatki z warzyw, przekąsić owoc lub surowego batona.

Blog pozwala mi szaleć i poznać nowe techniki przyrządzania potraw.


16. Czy planujesz wydać książkę kucharską?

Tak! Jestem w trakcie kompletowania przepisów.

Chcę wydać książkę w formie papierowej. Cierpliwości :)


17.  Jakie są Twoje ulubione superfoods?

Nasiona chia, moringa, sproszkowana trawa pszeniczna, maca ...


18. Czy zdarza Ci się zjeść coś niesurowego? Jak się potem czujesz?

Sporadycznie mi się zdarza. Nie ukrywam tego, bo prawda zawsze wyjdzie na jaw ;)

Jednak na co dzień żywię się surową strawą, a wyjątki robię zazwyczaj w podróży, od święta.

Czuję się po tem ociężała, senna, pozbawiona energii i dobrego humoru. Boli mnie głowa i żołądek.


19. Na czym polega Vegan Package Swap? Gdzie mogę do niego dołączyć?

VPS to międzynarodowa wymiana wegańskich produktów - głównie jedzenia, ale także kosmetyków.

Po rejestracji na stronie All About Vegan Food, raz w miesiącu odbywa się losowanie par.

Potem każdy musi skompletować paczkę o wartości około 60 złotych i wysłać do drugiej połówki.


20. Czy mogę wziąć udział w wymianie bezpośrednio z Tobą?

Jeśli mieszkasz za granicą, to zapraszam. Poinformuj mnie o tym mailowo. Ustalimy szczegóły.


21. Jakiego masła kakaowego używasz?

Moim ulubieńcem jest RohSchoko.


22. Jak wygląda Twoje przykładowe menu?

Przykładowe menu składa się z zielonego smoothie, zielonego soku, kiszonek, budyniu chia i sałatek.

Zapraszam do przeglądu wpisu na ten temat. Edycja zimowa.



23. Ile schudłaś na witarianiźmie?

16 kilogramów.


24. Co było Twoją motywacją, by zmienić sposób odżywiania na surowy?

Pokonanie zaburzeń odżywiania ( anoreksji bulimicznej, bed ) i przewlekłej depresji.


25. Jakiego sprzętu fotograficznego używasz?

Lustrzanki. Sporadycznie statywu. Do blendowania używam białych materiałów i kartek papieru.

Uczę się na własnych błędach. Parametry ustalam sama. Nigdy nie korzystam z opcji "auto".

Na koniec edytuję zdjęcia w darmowym programie Photo Scape. Delikatnie wyostrzam i rozświetlam.


26. Gdzie dostanę kwitnący dziki ryż?

Dziki ryż dostaniesz w każdym sklepie. Opakowanie to koszt około 11-13 złotych.

Dalsze instrukcje znajdziesz w przepisie na Kwitnący Ryż Po Meksykańsku. 


27. Dlaczego czasem suszę w 60stC przez godzinę?

60 stopni to chyba przeczy filozofii raw? Wyższe temperatury zabijają enzymy i witaminy!

Ta metoda jest niekiedy konieczna, kiedy używamy dehydratorów marki Excalibur.


Temperatura pożywienia jest zazwyczaj 20 stopni niższa od temperatura powietrza.

Powodem niższej temperatury jest wilgotność i efekt parowania, które schładza pożywienie.

Excalibur jest tak skontrowany, aby nie naruszyć temperatury żywności i nie zabić enzymów.


Wysoka temperatura powietrza szybko usuwa wilgoć, nie dopuszczając na pojawienie się pleśni.

W takich warunkach nie namnożą się także bakterie.



28. Czy tęsknię za smakiem mięsa?


Nigdy nie próbowałam mięsa na surowo. Po ugotowaniu smakowało, jak namoczone orzechy.

Większość osób nie tęskni za smakiem mięsnych potraw, a przypraw używanych do marynat.


Zdecydowanie nie tęsknię, bo z moim talentem kulinarnym potrafię odtworzyć każdą potrawę.

Postrzegam mięso, tylko jako ciało zamordowanego zwierzęcia. Nie jest to pożywienie! 


A zwierzęta traktuje na równi. Istoty rozumne, które zamieszkują ze mną ten świat. 

Dopóki one mnie nie atakują, ja nie mogę ich skrzywdzić.